Alaptványi hírek

Kérjük, adója 1%-val támogassa iskolánk alapítványát.

Iskolánk adatai

Pályaválasztás,

jelentkezési lap

Iskolai Házirend

Minimumkérdések
Órarend

 


Az iskoláról


Házirend

Tankönyvtári szabályzat


DiákéletOktatás

Levél az iskolának

Bercsényi Iskola kispályás focicsapata

Utolsó frissítés:

2014.09.04.

Iskolánk elérhetősége: 8400 Ajka, Felsőcsingeri u. 1. Tel: titkárság 88/510-370, porta 06-20/434-1815

ÚJ TANÉV – ÚJ TETŐ A BERCSÉNYINEK!


A fenntartó 20 millió forintos beruházása nyomán megújul az Ajkai Szakképző Iskola és Kollégium Bercsényi Miklós Intézményegységének tetőszerkezete. Az eredeti, több mint 60 éves, korszerűtlen palafedés megérett már a cserére.
Az új, szürke acéllemezek funkcionális előnyeik mellett esztétikusabb külsőt is kölcsönöznek az épületnek.
Így várjuk a régi és leendő bercsényis diákokat az új tanévre!

***

Tisztelt Szülők!

Az Ajkai Szakképző Iskola és Kollégium
rendkívüli felvételi eljárást hirdet. A megjelölt szakokat
ITT olvashatja.

***

BERCSÉNYIBŐL A „MUNKA VILÁGÁBA”


Hasznos és tanulságos előadás részesei lehettek a bercsényis diákok. A Le Belier Zrt. két vezető munkatársa, Keveházi Péter és Kovács Noémi mutatta be a vállalat ajkai telephelyét, a világhírű autógyáraknak beszállító formaöntödét a tanulóknak: képet kaphattunk a gyártási technológiáról, a környezetvédelmi előírásokról. A név eddig is mindenkinek ismerősen csengett, most azonban világossá vált mit is rejt a francia cégnév.
Keveházi Péter –HR&EHS Igazgató- szívesen beszélt a munkavállalók helyzetéről, lehetőségeiről és a velük szemben támasztott igényekről. Elmondta, hogy igyekeznek olyan munkahelyi légkört teremteni, amelyben a dolgozók a jelentős terhelés (három műszakos munkarend, túlóra, hétvégi munka) mellett is jól érezhetik magukat, illetve kellően motiváló is számukra.


A diákok kérdéseire válaszolva elmondta, hogy felvették iskolánkkal a kapcsolatot, és reményét fejezte ki, hogy megteremthető a lehetősége annak, hogy a Bercsényis diákok a Le Bélier-nél szerezhessenek szakmai gyakorlatot.
Reményét fejezte ki, hogy tanulóink is vonzónak találják az általuk kínált lehetőségeket. Bár sok képzetlen munkaerőt foglalkoztatnak, szükségük van jól felkészült szakmunkásokra is – a szakértelmük pedig a bérükben is mérhető lesz. Várják a végzett hegesztőket, villanyszerelőket, kőműveseket!


Ajka, 2014. május 20.

***

Kedves Tanulók!

Érettségi 2014. május-június

- Érettségi időpontok

- Korábbi érettségi feladatok

- Érettségi feladatlapok és javítási útmutatók

A korábbi évek gyakorlatának megfelelően a feladatsorok, a javítási-értékelési útmutatókkal együtt a vizsgát követő napon kerülnek fel az oldalra - a reggel 8 órakor kezdődő vizsgák esetében a vizsga másnapján reggel 8 órakor, a 14 órakor kezdődő vizsgák esetében a vizsgát követő nap 14 órakor.

 

Az ajkai Vöröskereszt iskolánk dolgozói és tanulói körében véradást szervezett.

Köszönjük a véradóknak a segítséget éa Kersner Lászlónénak a szervezési munkáját!

***

Pályaválasztási információ

Tisztelt Intézményvezetők, Tisztelt Szülők!

A HÍD II. programhoz való kapcsolódás feltételeit ITT olvashatják, a programhoz a jelentkezési lapot INNEN tölthetik le.

***

Kedves Tanulók!

A szintvizsga időpontokat ITT megtaláljátok.

 

 

***

Angyalok a Bercsényi tornatermében


November óta karácsonyi dekoráció csábítja az embereket az üzletekbe. Mi másképpen akartunk az ünnepre készülni. Tölgyesi Attila intézményegység vezető megemlékezett Jézus születéséről, a karácsonyi hagyományokról, korok és népek szokásairól, a szeretet fontosságáról. Fenntartónk képviselője, Grósz István úr is szólt a diákokhoz, majd megjutalmazta azt az öt tanulót, akik kiváló közösségi munkát végeztek. Az iskola diákönkormányzata és pedagógusai a feldíszített tornateremben kézműves sarkokat alakítottak ki. Az volt a cél, hogy mindenki készíthessen olyan apró ajándékot, amit hazavihet. Gyönyörű tobozdíszek, képkeretek, mécsestartók, függelékek, képeslapok, apró textilfigurák, asztali díszek készültek. Közben megszólalt Gárdonyi Géza Fel nagy örömre kezdetű dala után a többi ismert karácsonyi ének is. A Bercsényi Alapítvány csokoládéval kínálta a szorgos angyalkákat. Azt hisszük, mindenki érezte, hogy ajándékot készíteni öröm, adni jó, és felemelő érzés hozzájárulni az otthoni ünnephez.

***

TANKÖNYVELLÁTÁS A 2014/2015 TANÉVRE

Az ingyenestankönyv-igénylések igazolásokkal együtt történő leadásának határideje:
2013. december 06.
Az iskola vállalása, hogy minden tanulót ellát tankönyvvel. Aki azonban meg kívánja venni tankönyveit, van rá lehetőség. Keresse az iskola könyvtárosát!

A digitális naplóban bővebben olvashatnak a tankönyv-igénylésről.

Bercsényi Napok

Idén október 24-én és 25-én 14. alkalommal rendezte meg iskolánk, névadója tiszteletére a Bercsényi Napokat.
Ezek a napok azért is fontosak a diákok számára, mert a kilencedikesek a „csicskavató” helyett ezzel az eseménnyel válnak az iskola polgáraivá.
A kétnapos rendezvény első napján az egyik legrangosabb program a Bercsényi Focikupa, melyen eddig csak az ajkai középiskolák vettek részt, de ebben a tanévben egy budapesti vendégcsapat, a Bornemisza Péter Gimnázium Futball Akadémiájának csapata is megtisztelt részvételével bennünket. Vezetőjük Kardos József, többszörös válogatott labdarúgó, aki az 1984-es mexikói világbajnokságon is tagja volt a magyar csapatnak.
Bajnokságunkat a Bródy Imre Gimnázium csapata nyerte. A díjakat, valamint az MLSZ ajándékait is Kardos úrtól vehették át a diákok. Ezután pedig szívesen válaszolt az érdeklődők kérdéseire. A vendégiskola szurkolócsapatot is hozott, akik több programba is lelkesen bekapcsolódtak, így a főzőversenybe is, ahol bográcsban elkészítették a csapat ebédjét a bercsényis diákokkal együtt
Az iskola előtti szabad téren a vendégek rockzenekara gondoskodott a jó hangulatról.
Délután városnézéssel búcsúztattuk őket, melyen Padné Szabó Mária tanárnő, köztéri szobraink hozzáértő ismerője kalauzolta őket.
A kétnapos rendezvénysorozat szervezői Lászlóné Szeghalmi Stella szabadidő- szervező tanár, a Diákonkormányzat, és a munkájukat segítő tanár, Nagyné Fábián Márta voltak.
Az iskola szép természeti környezete, a halloweeni jelmezbe öltöztetett iskolaépület jó hátteret biztosított a programokhoz. Az időjárás pedig kedvezett a szabadtéri eseményeknek. A diákok főzhettek bográcsban, csikósbemutatót nézhettek meg, kipróbálhatták magukat lövészetben is. Kötélhúzás, tereptúra, szkander, darts, ping-pong, tökfaragás, sminkverseny és karaoke gazdagította a kínálatot.
Nagy sikert aratott a kézműves műhely, ami már szintén hagyomány a Bercsényi Napokon. Örömmel vitték haza a tanulók az általuk készített bőrtárgyakat, fonalgrafikákat, üvegképeket.
A második napon TÁMOP-os pályázat keretében zajlottak az események. A diákok ismeretterjesztő előadásokon vettek részt „Bűnmegelőzés”, „Biztonságban az iskolában és az iskolán kívül”, ”Teljes élet káros szenvedélyek nélkül”,”Szabályok közt szabadon élni” témákban.
Levezetésként ügyességi játékok oldották a hangulatot.


Zárásként a Diákönkormányzat átadta az értékes díjakat azoknak a tanulóknak, osztályoknak, csapatoknak, akik kiemelkedően szerepeltek.
Torták, sok- sok ajándékcsomag talált gazdára a diákok nagy örömére, minden osztály jeleskedett valamiben, jutalmuk nem maradt el.
Tradíció az is, hogy a záróünnepségen adjuk át az iskola által alapított Bercsényi Emlékplakettet és Emlékérmet. Előbbit Berecz Ottília tanárnő, az iskola megbecsült dolgozója kapta pedagógiai munkája elismeréseként. Az emlékérmet Stenger Zsolt Zoltán 11. H osztályos tanuló vehette át országos és nemzetközi versenyeken elért eredményeiért és példás magatartásáért.
Az intézmény pedagógusai vallják, hogy egy iskola értékeit az is jelzi, hogy milyen közösséget tud építeni, milyen élményekkel gazdagítja az itt eltöltött éveket.

***

 

Tisztelt Szülők!

Az idei tanévben iskolánk bevezeti a digitális napló használatát. A belépéshez szükséges azonosítókat a szülői értekezleten kapják meg Önök. Amennyiben nem tud részt venni az értekezleten, azonosítóját gyermeke osztályfőnökétől -előre egyeztetett időpontban- személyesen veheti át.

A szülői értekezlet időpontja: 2013. október 01. 15:00 óra, helye: Bercsényi Intézményegység.

Az osztályok tanterembeosztását itt olvashatja.

***

Egy jó szakma felér egy diplomával!


A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara 2013 tavaszán is megrendezte a Szakma Kiváló Tanulója Versenyét (SZKTV) a nappali tagozaton végző diákok számára. Hegesztő szakmában 160 diák indult a versenyen. Az ajkai Bercsényi Miklós Intézményegységből 5 tanuló készült fel, és az elődöntőbe ketten, Tölgyesi Attila és Nemes Zsolt, az országos döntőbe Nemes Zsolt jutott be, ahol második helyezést ért el kimagasló szakmai tudásával.

(Felkészítői: Domján László, Rába Sándor, Szatlmajer Béla)
A díjátadó ünnepségre az Országházban került sor június 11-én, melyre meghívást kapott Nemes Zsolt mellett a gyakorlati szakoktatója és az édesanyja is. Az eseményen a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara szervezésében az összes szakmai verseny első, második és harmadik helyezettjeit és a diákok felkészítőit jutalmazták díszoklevéllel, melyet Kövér László, az országgyűlés elnöke, Hoffman Rózsa oktatási államtitkár és Parragh László kamarai elnök adott át személyesen, dicsérő mondatok kíséretében. Az ünnepély nagyon felemelő volt a hely jellege és az elhangzott ünnepi beszédek miatt, melyekben a magyar szakmunkásképzés jelentőségét emelték ki az előadók. „Egy jó szakma felér egy diplomával” szlogen valóban a jövő meghatározó tényezője lesz a magyar társadalom fejlődése szempontjából is.


Nemes Zsolt büszkén és boldogan vette át a díszoklevelet. Diákunk több kiemelkedő állásajánlatot kapott Ajkán és környékén, így könnyű volt kiválasztani közülük a legjobbat, ahol a jó anyagi és munkahelyi feltételek mellett még a továbbtanulás lehetőségét is biztosítják számára.
Sok sikert kívánunk a munkában, a tanulásban és a magánéletben. Örülünk, hogy iskolánk tanulója voltál!

***

Egy lépés az egyensúlyért!


2013 májusának utolsó hetében három tartalmas napot tölthettem az iskola 9. évfolyamos diákjaival. Rajzoltunk és közben érdekes felfedezéseket tettünk! A foglalkozások során a tanulók ismerkedhettek a rajzolás nyújtotta lehetőségekkel és egy kis ízelítőt kaphattak a jobb agyféltekés rajzolás anyagából is. A résztvevők többsége az első napon még határozottan azt állította, hogy nem tud (esetleg nem is szeret) rajzolni. A harmadik napon pedig már mindenki pompás rajzokat készített!

Bővebben itt olvashatod!

***

Tájékoztatás

Tájékoztatom a tanulókat, hogy az Ajkai Szakképző Iskola és Kollégium Bercsényi Miklós Intézményegység a gyakorlati foglalkozásokat 2013. június 17-től a „Csöszi” Szerelőipari és Szakképzési és Szolgáltató Kft. keretein belül biztosítja a tanulók számára.
Az iskolai tanműhelyek irányítását a Szakképzési Kft. veszi át. A gyakorlatot továbbra is azok az oktatók fogják tartani, akik eddig az iskolai tanműhelyekben voltak, de már a Szakképzési Kft. alkalmazottjaként.
A tanulóknak a Szakképzési Kft.-vel tanulószerződést kell kötniük. A 18. életévüket betöltött tanulók önállóan is köthetnek Tanulószerződést, 18. év alattiak esetében a szülők hozzájárulása (aláírása is) szükséges.
A jelenleg tanulószerződéssel rendelkező tanulók gyakorlati képzését a változás nem befolyásolja, maradhatnak a jelenlegi gyakorlati képzési helyükön.
A tanulószerződések megkötésének időszaka a jelenleg 9. évfolyamos, 10. évfolyamos, 11. évfolyamos tanulók számára: 2013. június 5– 2013. június 14. között lesz.
A tanulószerződés megkötésével a tanulókat munkaruha, egyéni védőfelszerelés, tisztálkodási eszköz, pénzbeli juttatás (17640 Ft/hó), étkezési utalvány (2000 Ft/hó) illeti meg. A pénzbeli juttatás mértékét befolyásolja a tanulmányi eredmény és az igazolt/igazolatlan hiányzások száma. A tanuló pénzbeli juttatása félévente emelkedik, ha az előző tanulmányi félévet sikeresen zárta, a tanulmányi kötelezettségeinek eleget tett.
A kötelező összefüggő nyári gyakorlat már a Szakképzési Kft. keretein belül történik 2013. július 22 – 2013. augusztus 30. között.

A kötelező összefüggő nyári gyakorlat tervezett időtartama a 9. osztályban 140 óra:
2013. július 22 – augusztus 16-ig, pótlás: 2013. augusztus 21-30.
A kötelező összefüggő nyári gyakorlat tervezett időtartama a 10-11. osztályban 160 óra:
2013. július 22.– augusztus 23.-ig, pótlás: 2013. augusztus 26-30.

A nyári gyakorlatról hiányozni igazoltan és igazolatlanul sem lehet a 140 órát és a 160 órát a tanév sikeres befejezéséhez teljesíteni kell. Azoknak a tanulóknak, akik előreláthatólan a megadott időszakban nem tudják teljesíteni a nyári gyakorlatot (pl.: előre lefoglalt nyaralás miatt), a szülő által írt kérelmet kell benyújtaniuk az intézmény vezetőjének a nyári gyakorlat idejének áthelyezéséről 2013. június 14-ig.


Ajka, 2013. május 27.

Tölgyesi Attila
Intézményegység vezető

***

Kiváló sportteljesítmény


Szalai Vivien 12.B és Gémesi Róbert 12.H osztályos tanulók elnyerték
a Kiváló , Kitartó és Példaértékű sportteljesítmény arany fokozatát. A sportolók 90 órán át röplabdáztak , megszakítás nélkül, ami a magyar rekorderek könyvébe is bejegyzésre került.
Szalai Vivien kiváló teljesítményt ért el: 16 órát volt a röplabdapályán egyfolytában, ami "emberfeletti teljesítmény" és az utókornak is példaértékű.

Teljesítményükért dísz diplomát és a kupát kaptak a tehetség és sikerkutatóktól.


***

 

DROGMENTES MAGYAROSZÁGÉRT!


2013. április 18-án újra nálunk járt

a DROGMENTES MAGYAROSZÁGÉRT MARATON CSAPATA

Ez az országos mozgalom általános és középiskolai diákoknak tart előadást a különböző drogok fajtáiról, hatásairól, fogyasztásának következményeiről.
A találkozás célja nem a kioktatás, hanem egy közvetlen beszélgetés a diákokkal. Ez már az elején is kiderült, hiszen az előadó a tegező, közvetlen beszélő viszonyt kérte a diákoktól. Erika, az előadó kíváncsi volt, hogy a mi tanulóink mennyire tudják a drog fogalmát, mennyire ismerik azok fajtáit, hatásait. A tegeződés ellenére a közel 60 tanuló közül csak néhányan merték ismereteiket felszínre hozni.
A beszélgetésből kiderült, hogy minden drog méreg, mely a szervezetünkből nagyon nehezen, vagy egyáltalán nem távozik el, s egy életen át végig kíséri az embert.
Talán attól lepődtek meg a legjobban diákok, hogy aki fiatalon valamilyen drogot fogyasztott, de aztán később felnőttként tisztának érezve magát váratlanul komoly megbetegedés, vagy akár halál érheti. Mindez azért történik meg, mivel a szer, amit korábban fogyasztott, a szervezetében akkor oldódott fel valamelyik zsírsejtben s fejtette ki hatását.
A hírekben gyakran hallott fiatal sportolók hirtelen halálát is vissza tudják vezetni valamilyen doppingszer fogyasztásához.
Az előadó felhívta a figyelmet arra is, hogy a diákok inkább a sportolásban, tevékeny elfoglaltságban próbálják megtalálni mindazt a hiányt, amit a különböző szerek fogyasztásakor pótolni szeretnének.
A beszélgetés végén, akik bátran merték vállalni, hogy életük során soha nem fognak droghoz nyúlni, egy fogadalom tétellel ezt meg is erősítették, mely így szólt:

 

A DROGMENTES KAPITÁNY ESKÜJE
1. Drogmentes életet élek
2. Megmutatom barátaimnak, hogy az élet drogok nélkül vidámabb
3. Segítem Drogmentes Kapitány társaimat
4. Többet tanulok arról, hogy ártanak a drogok az embereknek valójában
5. Elmondom az igazságot az embereknek a drogok káros hatásairól
6. Segítek családomnak és barátaimnak drogok nélkül élni
7. Jó példát mutatok minden gyerekeknek azzal, hogy elöl járok az úton a DROGMENTES MAGYARORZSÁGÉRT.

 

***


RUHACSERE-AKCIÓ!!!


Te is a hipermarketek mellett elhelyezett konténerbe hordtad a megunt ruháidat? Ezek után nem biztos, hogy így teszel. Segíthetsz célirányosabban!!!

A Bercsényi Alapítvány segítséget nyújtana azon tanulóknak, akiknek ruhára, cipőre lenne szükségük.

A már nem hordott, de még jó minőségű ruháinkat a legtöbben nem szeretjük kidobni. Ugyanolyan pazarlás, mint túlpakolni a hűtőt, aztán hagyni, hogy a drága élelmiszerek megromoljanak. A legtöbben ilyenkor a hipermarketek mellett lévő ruhagyűjtő konténerekig zarándokolunk és bedobáljuk a kinőtt, megunt, de még használható holmikat. Ugyanakkor azt is tudjuk, hogy évente tetemes mennyiségű ruha kerül a konténerekbe, amelynek csak töredékét tudja a Vöröskereszt felhasználni.

Arra kérjük a tanulókat és a tanárokat, hogy akinek kinőtt, már nem használt ruhája, cipője van, kimosva, kivasalva adja le az osztályfőnökénél vagy a tanáriban. A 61-es tantermet berendezzük „turkálónak”, ahol az osztályfőnöki órák keretében szabadon lehet válogatni, a megfelelő ruhákat el lehet vinni.

Segítsünk társainkon!!!

Ruhaadományozási kisokos:
1. Ne adj szakadt vagy hordhatatlan darabot! Gondolj arra, hogy levetett ruhádat más hordani fogja még!
2. Tisztított ruhát adj! Az alapítványnak sem pénze, sem pedig kapacitása nincs arra, hogy kimossuk a holmikat!
3. Lehetőleg figyelj arra, hogy télen télit, nyáron nyári holmit adj, hiszen ha neked sincs szükséged decemberben fürdőruhára, akkor egy rászorulónak miért lenne? Ennek ellenére behozhatod most a tél végén kiszelektált csizmádat, vagy kabátodat is, hátha valakinek ezzel is örömet tudsz szerezni.


Köszönjük!
Bercsényi Alapítvány

***

Újra nagy volt az érdeklődés a szakmák iránt a Bercsényiben…

2012. november 13.-án délelőtt és december 4.-én délután pályaválasztási nyílt napot tartottak az Ajkai Szakképző Iskola Bercsényi Miklós Intézményegységében. A szülőket és a nyolcadik évfolyamos tanulókat Tölgyesi Attila intézményegység vezető úr köszöntötte, majd ismertette az iskola képzési szerkezetét.
A választható szakmák rövid, szóbeli bemutatása után az érdeklődők megismerkedhettek az intézményben történő gyakorlati képzésekkel, megtekinthették a tanműhelyeket és az ott zajló gyakorlati foglalkozásokat.
Az élelmiszer- és vegyi áru eladók az iskola tanboltjában fogadták az érdeklődőket, ahol élelmiszer bolti tevékenységeket sajátítják el a 9. és 10. osztályos tanulók. Az érdeklődök gyakorolhatták például a csomagolást is.

A kőműves tanműhelyben megnézhették, hogy a tanulók hogyan és hol gyakorolhatják a különböző téglakötéseket, falidom-kötéseket, egyéb falazási műveleteket. A festő tanulók az iskola folyosóján díszítő festést és dekorlécezést mutattak be.


Az asztalos szakma után érdeklődők az iskolai tanműhelyben megtekinthették a gyártási folyamatban lévő munkadarabokat, az ács-állványozók szakmai műveletekről kaphattak ismertetést, a központifűtés- és gázhálózat rendszer-szerelés leendő tanulói a padló- és radiátoros fűtésről láthattak bemutatót.
A hegesztő szakmára készülők kisfilmet nézhettek meg, lánghegesztést is láthattak, és előrevetítette az oktató, hogy a jövő évben virtuális hegesztőgépen is gyakorolhatnak a tanulók.
A villanyszerelő tanműhelyben elektromos kapcsolásokat, elméleti és gyakorlati prezentációt mutattak be az érdeklődőknek.
Az intézményegység vezető felhívta a szülők figyelmét az ingyenes tankönyvcsomagra, amelyet az iskola saját könyvtárából biztosít minden tanulójának. Elmondta, tisztában van az irreálisan magas tankönyvárakkal, és azzal, hogy az ide jelentkező diákoknak havonta bérletet kell vásárolni, hogy eljussanak az iskolába. Így az iskola az ingyenes tankönyvcsomaggal kompenzálni tudja a szülők kiadásait.
Az idei évben láthatóan megnőtt az érdeklődés a szakmák iránt. Tölgyesi Attila intézményegység vezető szavait idézve, „egy jó szakma felér egy diplomával”, talán egyre inkább igaz.

***

Tanulóink újra Drezdában jártak szakmai gyakorlaton

Javasolt böngészõ: Internet Explorer 5.xx (1024x768)
Copyright © Bercsényi Miklós SZKI Webmaster

 


DIGITÁLIS NAPLÓ 2014/2015.

Havi programok, munkarend:

 


Képgaléria

 

Most történt